Huisdieren en WA verzekering

Heb je een WA verzekering en brengen je huisdieren schade toe aan de spullen van derden, of is er sprake van letsel? Dan is de kans groot dat je gebruik kunt maken van de dekking. Huisdieren worden juridisch gezien aangemerkt als ‘zaken’, wat betekent dat het geen natuurpersonen zijn en ze bijvoorbeeld niet de mogelijkheid hebben om een eigen verzekering af te sluiten. Bovendien ben je als particulier eigenaar van de ‘zaken’ en zorg je er daarmee voor dat de dekking van de WA verzekering ook geldt voor je huisdieren.

Dekking voor huisdieren

Dankzij de dekking voor je huisdieren heb je op basis van de WA verzekering de mogelijkheid om je dieren mee te nemen naar anderen, ook wanneer ze nog wat onstuimig zijn en je zelf niet op kosten voor schade zit te wachten. Dieren kunnen de schade in ieder geval niet met opzet veroorzaken, waardoor je er in principe vanuit kunt gaan dat alles schade die ze toebrengen gewoon gedekt wordt. Op het moment dat ze schade veroorzaken en je deze graag wilt laten vergoeden kun je gebruik maken van de WA verzekering, door goed aan te geven wat er gebeurt is en wat de rol van je huisdier was.

Huisdieren voor genoegen

De enige voorwaarde die de WA verzekering ten aanzien van huisdieren stelt is dat je ze dient te houden vanwege het genoegen. Dat lijkt bij honden en katten vanzelfsprekend, maar is dat minder wanneer we kijken naar bijvoorbeeld varkens. Ben je een boer en houd je varkens omwille van het vlees of om andere redenen? Dan spreken we niet meer van een huisdier vanwege het genoegen en vallen ze dus niet onder de WA verzekering. Houd daar goed rekening mee op het moment dat je thuis andere dieren hebt lopen dan een hond of een kat.

Vorig artikel:

Volgend artikel: